1. Förbered din rakning
För att få en nära rakning och undvika irriterad hud är det viktigt att först förbereda huden och mjuka upp hårstråna. För att förbereda inför rakning kan man ta en varm dusch eller låta ansiktet vila ett tag i en ljummen handduk. Alla hudtyper är olika, personer med känslig hud kan till exempel använda rakolja för att massera in i skägget. Vid traditionell våtrakning bör man skölja ansiktet med ljummet till varmt vatten och sedan använda rikligt med vatten under rakningen för att på detta sätt skapa så lite friktion som möjligt mellan hud och rakblad.

2. Raklödder
När ansiktet är fuktat av ljummet vatten är det dags att använda raklödder. Det finns många olika tekniker och variationer på raklödder, rakgel, rakkräm och raktvål. Dessa används för att rakbladet skall följa huden på bästa möjliga sätt och undvika att fastna, på detta sätt minimerar man risken för irriterad hud, rodnader och i värsta fall sår. Ett tips är att få löddret så fuktigt som möjligt genom att droppvis addera vatten under rakningen. Se till att löddret täcker det område du ska raka, med ett jämt men inte för tjockt lager.

3. Rakning
När du fattar din rakhyvel, låt då hyveln vila lätt mot ansiktet. Tryck absolut INTE hyveln mot huden, då kan du skära dig. Låt hyveln göra jobbet! Med små och korta drag rakar du medhårs i skäggets växtriktning. Skölj rakbladet mellan dragen för att alltid raka med ett rent blad. Ofta bör man avsluta sin första passage genom att skölja ansiktet på nytt i ljummet vatten och sedan upprepa proceduren ett antal gånger. Detta är för att få en så nära rakning som möjligt.

4. Efter din rakning
Om du råkar få ett litet skärsår kan du badda såret med en antiseptisk gel för att stoppa blödningen. När du är nöjd med din rakning sköljer du ansiktet med kallt vatten istället för ljummet, baddar lätt med en ren handduk och väljer sedan att smörja in ansiktet med valfri after shave. En after shave återfuktar samt reparerar huden efter rakning och du slipper onödig irritation och rakfinnar.